Institució Francesc de B. Moll
Palma es converteix aquest cap de setmana en una ciutat de rondalles
La primera Diada dedicada a la narrativa popular mallorquina reuneix a ses Voltes contacontes, itineraris, concerts, tallers, teatre, jocs i paradetes
AMN 13/04/2024 - 18:32:40

Palma es converteix aquest cap de setmana en una ciutat de rondalle

La primera Diada dedicada a la narrativa popular mallorquina reuneix a ses Voltes contacontes, itineraris, concerts, tallers, teatre, jocs i paradetes

Es convoca el concurs ‘Rondaulles’, adreçat als centres educatius de primària i secundària per crear noves històries per escrit, en còmic o en vídeo

La primera Diada de ses Rondalles, que s’ha iniciat aquest matí i continua durant tot el cap de setmana, ha convertit Palma, amb escenari central a ses Voltes, en una ciutat bolcada en la narrativa popular mallorquina. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Palma amb la Institució Francesc de Borja Moll, amb la col·laboració del Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Ajuntament de Manacor, que hi ha aportat dues grans escultures de personatges de les rondalles, ubicades a la murada i a la plaça de Cort. Contacontes, itineraris, concerts, tallers, teatre, jocs i paradetes integren un intens programa amb el que es pretén revitalitzar aquests relats tradicionals, que pròximament seran declarats patrimoni immaterial de Mallorca, i retre homenatge a Antoni Maria Alcover, autor de la seva edició més coneguda, l’Aplec de rondaies mallorquines d’en Jordi des Racó, i al seu editor, Francesc de Borja Moll.

La passejada dels gegants i caparrots de la Sala, des de la plaça de Cort fins a ses Voltes, ha obert avui dematí el programa d’actes, seguit de les demostracions dels jocs Rondaulles i Iràs i no tornaràs i l’itinerari Rondalles i llegendes de Canamunt, guiat per Gaspar Valero. Margalida Mateu i Xisco Nadal, del popular programa d’Ib3 Téntol, en qualitat de pregoners, han destacat que les rondalles “són més vives que mai” i que constitueixen “una eina de cohesió social”.

El programa ha continuat amb un concert de Simfovents de música popular mallorquina, l’espectacle participatiu Rapeja una rondalla, amb La Fada Despistada, i el taller de dibuix Gira i encanta’t: els daus narradors, de l’il·lustrador Robert Campillo, per conèixer les característiques d’alguns dels personatges més destacats de les rondalles. A més, avui fins a les 21.30 hores i demà diumenge de 10.30 a 20.30 es poden visitar les paradetes instal·lades al mateix recinte de ses Voltes.

A més de les dues jornades de la Diada, fins al proper 31 de maig romandrà oberta la participació al concurs ‘Rondaulles’, adreçat a centres educatius de primària i secundaria, i al qual es convida els alumnes a crear la seva rondalla per escrit, en còmic o en vídeo.

PROGRAMA DISSABTE HORABAIXA I DIUMENGE

Dissabte, 13 d’abril

16.30 Escenari petit: Marató de rondalles i música, amb Roger Pistola, Jorra i Cecília Giménez.

17.00 Plaça de Cort: Itinerari “Rondalles i llegendes de Canavall”, a càrrec de Gaspar Valero.

17.30 Plaça de Cort: ‘Rondalles mallorquines. Cinc rondalles d’en Jordi des Racó al cor de Palma’, a càrrec de la companyia Teatritx.

Itinerari dramatitzat per Ciutat Antiga on descobrirem les aventures dels protagonistes de cinc rondalles que succeeixen a Palma, acompanyats per Mossèn Antoni Alcover.

Ruta: Plaça de Cort, Plaça de Santa Eulàlia, Plaça de Sant Francesc, carrer Mirador i carrer Palau Reial.

18.00 Taller de grafit ‘Contes cubets’, amb Biel Nadal Barceló.

18.00 Teatre: Demostració del joc ‘Iràs i no tornaràs’.

18.00 Exterior: Demostració del joc ‘Rondaulles’.

20:00h: Concert de Pitxorines.

21.30: Final de la jornada.

Diumenge, 14 d’abril

10.30 Teatre: Demostració del joc ‘Iràs i no tornaràs’.

10.30 Exterior: Demostració del joc ‘Rondaulles’

11.00 Escenari petit: ‘Rapejar Rondalles’, amb La Fada Despistada.

11.30 Teatre: Taller de dibuix ‘Creació de personatges de rondalles’, amb la il·lustradora Aina Llobera.

12.30 Escenari petit. ‘En Joan des nas de dos pams’, a càrrec de Bernat Mayol.

De 14.30 a 16.30: Descans per dinar.

17.00 Escenari gran: Mostra de Ball amb Els Balladors des Raiguer (17 hores) i l’Escola de Música i Danses de Mallorca (18 hores). Finalització de l’activitat amb un Ball Obert.

19:30 Final de festa amb exhibició i tamborada dels Dimonis de Ses Germanies i Ànimes de So.

 

Reciente
Visto
Comentado