Via bosses té efectes especialment perjudicials en l’oferta
Xisca Mora (Pi) eliminar les bosses de places cronifica la nostra oferta turística i congela l’evolució dels nostres establiments turístics i es posen en risc les places, 90.000 de lloguer vacacional
Pla Territorial de Mallorca. “Ha estat una cacicada de Sevillano. S’ha incorporat in voce una esmena per eliminar la borsa de places turístiques sense debat ni aportació dels grups de l’oposició”
AGENCIA MANACORNOTICIAS 11/05/2023 - 10:46:00
Segons Mora, “el que provoca l’eliminació de la borsa és que es posen en risc les places, 90.000 de lloguer vacacional, ja que són les que tenen més rotació i intercanvi i, per tant, tenien molts de números d’anar a la borsa

Xisca Mora: “Les bosses de places són imprescindibles perquè el nostre turisme guanyi qualitat”. Xisca Mora ha explicat que eliminar les bosses de places cronifica la nostra oferta turística i congela l’evolució dels nostres establiments turístics.

La portaveu d’El Pi-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS al Consell de Mallorca, Xisca Mora, ha criticat les formes en què s’ha incorporat l’eliminació de la borsa de places a l’aprovació definitiva de la modificació del Pla Territorial de Mallorca. “Ha estat una cacicada de Sevillano. S’ha incorporat in voce una esmena per eliminar la borsa de places turístiques sense debat ni aportació dels grups de l’oposició” Aquest canvi ni ha estat objecte de diàleg ni de participació, no hi hagut període d’informació pública ni la societat civil ha pogut dir-hi la seva.

El Pi defensa recuperar l’intercanvi de places a través d’un doble sistema: intercanvi via bosses i intercanvi entre particulars, sense que en cap cas es pugui produir un increment del nombre global de places existents a Mallorca.

Mora ha assegurat que eliminant la borsa de places turístiques s’està duent a terme una política turística equivocada, ja que no es permet l’evolució dels establiments. El Pi defensa recuperar l’intercanvi de places a través d’un doble sistema: intercanvi via bosses i intercanvi entre particulars, sense que en cap cas es pugui produir un increment del nombre global de places existents a Mallorca.

La legislació actual només permet l’intercanvi a través de la via de les bosses, si les bosses no tenen cap plaça simplement es condemna el turisme a no evolucionar i a no poder guanyar qualitat. El Pi defensa que a les bosses hi ha d’haver alguns milers de places per impedir aquest efecte de cronificació, de totes formes el gran repte és obrir la possibilitat de l’intercanvi entre particulars.

La impossibilitat d’intercanvi via bosses té efectes especialment perjudicials en l’oferta de lloguer turístic, ja que és on hi ha més rotació. Així com els establiments hotelers tenen més continuïtat en el temps i n’hi ha pocs que deixin de fer l’activitat turística en el cas del lloguer turístic són centenars les cases o habitatge que d’un any a l’altre es deixen d’explotar turísticament.

Si les places de baixa desapareixen i no poden ser objecte d’intercanvi per cap via l’efecte que es provocarà és el manteniment d’establiments sense inversió ni renovació i, per tant, l’oferta caminarà parcialment cap a l’obsolescència. El Pi considera molt millor permetre que aquestes places es puguin reconvertir via intercanvi en establiments de més qualitat i totalment renovats.

La normativa actual només permet que sigui objecte d’intercanvi les places que en el seu moment hagin estat adquirides onerosament, és a dir, que en el seu moment s’hagi pagat per aquestes places. Aquestes places adquirides onerosament són una petitíssima part de les places existents a les Illes Balears.

Segons Mora, “el que provoca l’eliminació de la borsa és que es posen en risc les places, 90.000 de lloguer vacacional, ja que són les que tenen més rotació i intercanvi i, per tant, tenien molts de números d’anar a la borsa en un determinant moment per, amb posterioritat, ser comprades i retornades al mercat”.

Amb tot, ha finalitzat la seva intervenció assegurant que les places turístiques han de ser patrimoni dels hotelers i dels empresaris i propietaris del lloguer vacacional, i, que, per tant, s’han de cercar les fórmules, perquè sense cap increment de places, es puguin conservar i mantenir en el temps.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado